Biografie

Francis Denys
(Brasschaat 11 oktober 1951)

Tekeningetjes van kleins af op kladschriften. Onaangepast en ongelukkig op college en school. Uiteindelijk toch naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASKA) te Antwerpen. Ruim twee jaar rondgedoold in de specialisatie vrije grafiek: houtgravure bij Gerard Goudaen, eventjes litho bij Antoon Van Omme maar vooral model van Walter Vilain.

1976, 1977 te Brugge avondschool model en eerste olieverfschilderijen. Daarna echter het beroepsleven in, eerst als handelaar, later ook als gerechtsexpert in oosterse tapijten. Toch een kunst en ambacht gelieerde branche.

Na vele jaren een tweede periode figuratief schilderen tussen 1999 en 2004. Vanaf dan ook illustratief tekenen in inkt en aquarel.

Nu, anno 2011, is naast het figuratieve, post-pop met maatschappij kritische ondertoon, het abstracte een experimenteel werkterrein.
Aanvankelijk bruut in kleur en vorm met invloed van Poliakov en De Koning zijn de schilderijen geèˆvolueerd naar een meer lyrische beeldtaal waarin penseeltrek en kleuren met elkaar spelen. Het figuratieve lijkt ook meer weggelegd voor drie dimensionaal werk. Sculpturen en assemblages respecteren de drie-dimensionaliteit van het onderwerp, schilderijen doen dat niet.
Daarom sporadisch beelden in polyester en textiel.

Na enkele tentoonstellingen in eigen atelier was er in 2011 een overzichtstentoonstelling in Attenhoven (Hoevenen bij Antwerpen) van zowel schilderijen als beeldhouwwerk.

De maanden december 2011 en januari 2012 is er een tentoonstelling van uitsluitend abstract werk in galerie Torenhuizeke te Lokeren.